Snoeien

Als bomenbezitter ben je zelf aansprakelijk voor gevaarlijke situaties die de boom op je perceel veroorzaakt. Het snoeien van je boom doe je om dode en gevaarlijke takken te verwijderen. Maar ook om nog niet ontdekte gevaarlijke situaties of problemen in de kroon te ontdekken en op te lossen. Belangrijk dus dat je de boom iedere drie tot vijf jaar laat snoeien. Zo voorkom je dat takken afbreken of schade veroorzaken aan je woning / woonomgeving. 

 

In sommige gevallen is snoeien niet meer voldoende om de boom in vorm te krijgen of een veilige situatie te creëren. Dan gaan we in gesprek om te kijken of kappen ook een mogelijkheid is.Boom omgewaaid door de storm? Loshangende tak boven je huis?Hoe gaat het snoeien in z'n werk?

Een boom snoeien doen we met een hoogwerker of klimmend. Dit verschilt per situatie en hangt vooral af van de locatie van de boom. Kunnen we er goed bij komen? Dan zullen we een hoogwerker gebruiken. Staat de boom op een lastig te bereiken plek? Dan kunnen we door middel van klimtechnieken de boom snoeien. We halen dood hout weg, losse takken en zorgen dat de boom weer gezond verder kan groeien. 

Hoe zie ik of mijn boom gesnoeid moet worden?

Als er dood hout in de boom hangt is het tijd voor een snoeibeurt. Dood hout kun je herkennen aan het verlies van kleine takkjes met blad. Maar ook doordat het gewoonweg schors en kleur verliest. Dood hout is gevaarlijk en zal altijd weggehaald moeten worden. Ook als de boom te groot wordt of hij veel licht weghaalt in je tuin is het tijd voor een snoeibeurt. 

Kan ik mijn grote bomen ook zelf snoeien?

Een grote boom, hoger dan vier meter, moet je zelf nooit willen snoeien. Huur hier altijd een professional voor in. Voor ons is het snoeien een dagelijkse klus. We weten wat we doen en hebben hier het juiste gereedschap voor. Wanneer je zelf met een huishoudtrapje en zaag aan de slag gaat zit een ongeluk in een klein hoekje. Wist je bijvoorbeeld dat een dikke tak van een paar meter al snel meer dan vijftig kilo weegt? Daar ben je niet tegenbestand zonder goede uitrusting. 

Waarom moet je een boom snoeien?

Bomen kunnen zichzelf prima redden zonder hulp van een boomverzorger. De natuur snoeit ze namelijk ook zelf. Bij een storm waaien zieke en zwakke bomen om en breken zware en dode takken af. Deze bomen staan wel in en bos, dus hier is het geen ramp als er eentje omvalt. Staat de boom in een woonwijk of in je tuin? Dan is het slim om de boom te laten snoeien of kappen voordat hij schade veroorzaakt of omvalt. Zo is het risico heel klein dat er mensen gewond raken door een vallende tak. 

 

Een andere reden om een boom te snoeien is om de groei te bevorderen. Dit doe je vooral bij jonge bomen. Wist je dat bomen die het eerste jaar na aanplant gesnoeid worden gezonder zijn, dikkere bladeren hebben en een vollere kroon dan bomen die niet gesnoeid zijn?

Maakt het nog uit in welk seizoen ik de boom laat snoeien?

De meeste bomen kan je het beste snoeien tussen november en februari / maart. De herfst en winter is dus de beste tijd voor een grondige snoei. Bij kleinere bomen en struiken kan je in de zomer nog een kleine onderhoudssnoei doen. Zo zorg je ervoor dat de takken mooi uitlopen.