Stormschade

Is er een boom omgewaaid door de storm? Of veroorzaakt een tak een gevaarlijke situatie? Neem dan gelijk contact op! Bij stormschade komen wij altijd zo snel als mogelijk jouw kant op om de boom of tak te verwijderen. 

 

Korte maar heftige buien of een storm met veel wind. Het komt nog wel eens voor in Nederland. Bomen zijn niet altijd bestand tegen de hevige wind en regen. Ook grote dikke takken kunnen afbreken. Stormdagen zijn voor ons dan ook extra druk. Wanneer er een boom is omgevallen of een tak is losgekomen uit de boom wil je natuurlijk dat dit snel weer wordt opgelost om erger te voorkomen. We komen de boom of tak dan ook snel bij je verwijderen en alles opruimen. Hiervoor beschikken we over de juiste gereedschappen om dit veilig te kunnen uitvoeren. 



Boom omgewaaid door de storm? Loshangende tak boven je huis?



Wat valt onder stormschade of gevaarlijke situaties?

Alle schades aan bomen die ontstaan door harde wind, regen of storm vallen onder stormschade. Door storm kunnen takken los komen te hangen waardoor ze een bedreiging vormen voor jezelf, je woning en je buren. Wij snoeien de loshangende takken weg zodat je weer veilig onder de boom door kunt lopen. Een omgewaaide boom is ook stormschade. Hiervoor neem je contact op met Laxsjon Boom & Groen. 

Wie moet ik bellen bij een gevaarlijke situatie of omgevallen boom?

Als er een boom is omgewaaid zijn mensen snel geneigd om de brandweer te bellen. Klinkt logisch, maar dit is bijna nooit de juiste keuze in deze situatie. Wanneer er een storm is met veel wateroverlast en windstoten is de brandweer al heel druk. Hun prioriteit ligt dan bij de hulpverlening aan mensen in nood en niet bij een omgewaaide boom. Maar wie moet ik dan bellen? Een gecertificeerd boomverzorger, zoals Laxsjon Boom en Groen! Is er wel sprake van acuut gevaar voor een persoon of letsel? Dan bel je natuurlijk altijd 112. 

Wat te doen bij een omgewaaide boom?

Het is heel vervelend, maar vooral schrikken wanneer er een tak loskomt van een boom of de boom volledig omwaait. Belangrijk is dat je rustig blijft en heel voorzichtig tot er hulp komt. Let dus als eerste op je eigen veiligheid. Ga niet het dak op om te kijken of je zelf de boom eraf kan duwen of met de zaag aan de slag. Dit is zeer onverantwoord en je brengt jezelf hiermee in gevaar. 

 

Bel met de juiste instantie, zie de vraag hieronder, zodat ze hulp komen bieden. Ga daarna, mits veilig, naar buiten om te kijken wat de schade is. Zit er een gat in het dak of is er zodanige schade dat er regen en wind je woning in komt? Probeer dan de gaten van binnen zoveel mogelijk te dichten. Zo voorkom je dat er nog meer schade ontstaat. 

Wie is verantwoordelijk voor het opruimen van een omgevallen boom?

De locatie van de boom bepaalt wie hem op moet ruimen. Stond de boom in je eigen tuin? Dan ben je ook zelf verantwoordelijk. Voor het opruimen van de boom kan je contact met ons opnemen. Zo kan jij je bezig houden met het inventariseren van eventuele verdere schades en de afhandeling met de verzekering. 

 

Staat de omgewaaide of beschadigde boom in de openbare ruimte? Dan is het slim om de plantsoendienst van de gemeente te bellen. Zij moeten de boom zo snel mogelijk komen opruimen. Ligt de boom op de weg of verspert hij de weg, maar geen sprake va acuut gevaar? Bel ook dan je gemeente. 

Wat doen we bij schade door een omgevallen boom?

Wanneer een boom is omgevallen gaan we eerst kijken hoe deze veilig kan worden verwijderd. We starten met een onderzoek, hoe stabiel is de boom nog. En is er gevaar dat hij van een dak af rolt of nog verder omvalt? De boom wordt hierna in kleine stukken gezaagd zodat hij makkelijk te verwijderen is. Ook losse takken worden opgeruimd en versnipperd. Uiteraard doen wij dit alles nadat we samen een plan hebben gemaakt en de situatie hebben doorgesproken. 

Kosten voor het opruimen van een omgewaaide boom

Wanneer de boom op je eigen erf staat ben je zelf verantwoordelijk voor het opruimen ervan. De kosten die dit met zich meebrengt zijn dan logischerwijs ook voor eigen rekening. Wel kan je dit in de meeste gevallen verhalen op je woonhuisverzekering. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar of raadpleeg je verzekeringspolis.